Smażone kulki serowe

4.75 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis na złociste, bezglutenowe kulki z sera mozzarella. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Mogą być serwowane jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek i dań głównych. Do ich przygotowania wystarczą tylko 4 proste składniki.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250 g sera mozzarella
    - 2 łyżki mąki kukurydzianej
    - 1 jajko
    - 2 szczypty soli

    + olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.75 (16 ocen)

Zobacz również:

Kulki

Smażone kulki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KROK 1 1. Ser mozzarella w kawałku ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy mąkę kukurydzianą, jajko oraz 2 szczypty soli.
  • krok 2 2. Wszystko dokładnie zagniatamy, a z powstałej masy formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 2 cm.
  • krok 3 3. Smażymy kilka minut na głębokim tłuszczu (do zarumienienia). Kulki wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Porady

Po usmażeniu powinny mieć złocistą i chrupiącą skórkę, a w środku być mięciutkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Mąka kukurydziana Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować