Ciasteczka musli (bez cukru)

5 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne i pożywne ciasteczka musli przygotowane bez dodatku cukru. Słodkości nadają im bakalie (żurawina i daktyle) oraz dodatek miodu.

Ciasteczka zawierają płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca oraz nasiona chia. To zdrowa i pożywna przekąska, która dodaje mnóstwo dobrej energii.

Warto włączyć do diety produkty owsiane, które stanowią żywność funkcjonalną. Takie produkty charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i stosunkowo niewielką gęstością energetyczną, wpływają na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia oraz zmieszają ryzyko chorób. Włączenie produktów owsianych do diety poprawia metabolizm, na długo daje uczucie sytości, a także zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego o 2 %, a cholesterolu LDL o prawie 5 %. Jeść tylko na zdrowie! :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 130 g płatków owsianych górskich
    - 40 g wiórków kokosowych
    - 50 g orzechów nerkowca
    - 60 g suszonych daktyli
    - 50 g suszonej żurawiny
    - 1 łyżka nasion chia
    - 100 g mąki
    - 100 g masła
    - 1 jajko
    - 2 łyżki mleka
    - 3 duże łyżki miodu
    - 1 łyżeczka esencji waniliowej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka musli (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i miód podgrzewamy w rondelku do momentu połączenia, a następnie studzimy. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut, aby zmiękły, a następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia, posiekane orzechy nerkowca, żurawinę, daktyle, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy ostudzone masło z miodem, esencję waniliową, mleko oraz jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 10 minut, aby płatki delikatnie zmiękły.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy (odrobinę większe od orzecha włoskiego), formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 18 - 20 minut.

Porady

Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Tuż po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze dość miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować