Kiełbaski z serem w cieście francuskim

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam Was na kiełbaski z serem w cieście francuskim. To prosta do przygotowania, ale pyszna i pożywna przekąska, którą możemy serwować jako przystawkę lub danie główne z dodatkiem ulubionych sosów.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 12 cienkich kiełbasek*
    - arkusz ciasta francuskiego (25 cm x 40 cm)
    - 3 - 4 plastry sera żółtego
    - 1 jajko

    * świetnie sprawdzą się frankfurterki, kiełbaski śląskie lub drobiowe
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie Dania mięsne

Kiełbaski z serem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy (za pomocą noża lub kółka do krojenia pizzy) na 12 równych pasków. Na całej długości oraz połowie szerokości każdego paska ciasta układamy pokrojony w cienkie paski żółty ser, zaklejamy i delikatnie rozwałkowujemy.
  • 2. Każdą kiełbaskę owijamy w pasek ciasta francuskiego z serem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta na każdej kiełbasce smarujemy roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez około 20 minut (grzanie góra - dół).

Porady

PROPOZYCJE DODATKÓW - sos pomidorowy - sos jogurtowy - sos czosnkowy - ketchup - majonez - remulada - guacamole - tabasco

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kiełbaski

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować