Rolada buraczkowa ze śledziem

4.29 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na prostą i szybką w przygotowaniu roladę, która idealnie sprawdzi się na pożywną przekąskę, a także imprezową lub świąteczną przystawkę. Jej podstawę stanowi pieczony omlet z dodatkiem ugotowanych buraczków. Środek wypełnia puszysty serek twarogowy zmiksowany z natką pietruszki oraz kawałki wiejskich śledzi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 140 g ugotowanych buraków
    - 250 g puszystego serka śmietankowego*
    - 100 g śledzi wiejskich
    - 20 g posiekanej natki pietruszki
    - 2 jajka
    - 4 łyżki mleka
    - 2 duże łyżki mąki
    - duża szczypta soli i pieprzu

    * np. serka Almette
    __________________________________
    ROZMIAR FORMY: 22 cm x 28 cm
Wystaw ocenę:

4.29 (7 ocen)

Zobacz również:

Rolada

Rolada buraczkowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Zaczynamy od przygotowania omletu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
  • krok 2 2. Do rozdrabniacza dodajemy pokrojonego na kawałki ugotowanego buraka, 2 żółtka, mąkę oraz mleko i miksujemy do momentu powstania różowej masy. Powstałą mieszankę doprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu.
  • krok 3 3. Różową masę buraczkową dodajemy do ubitej piany z białek i delikatnie mieszamy.
  • krok 4 4. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia* i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut.

    * Papier będzie idealnie przylegał do formy, jeśli wcześniej wysmarujemy ją masłem.
  • krok 5 5. Omlet od razu po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy na lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Ostrożnie ściągamy papier, delikatnie zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy tak do ostudzenia*.

    * Studzenie w taki sposób sprawi, że omlet nabierze odpowiedniej formy i nie popęka podczas późniejszego zwijania.
  • krok 6 6. Serek twarogowy miksujemy z posiekaną natką pietruszki.
  • krok 7 7. Ostudzony omlet smarujemy serkiem i układamy na nim pokrojone na mniejsze plastry śledzie, a następnie zawijamy. Roladę owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po chłodzeniu i odpowiednim stężeniu serka kroimy roladki ostrym nożem na odpowiadającą nam grubość.

Porady

Śledzie możecie zastąpić także wędzonym pstrągiem lub łososiem. Do serka możecie dodać także chrzan oraz inne ulubione zioła. Świetnym dodatkiem do rolady będą też kawałki konserwowego ogórka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Serek śmietankowy Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować