Klopsiki w sosie pomidorowo - paprykowym

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na delikatne klopsiki z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. To pyszne i pożywne danie dla całej rodziny, które możemy podawać na rozmaite sposoby: z makaronem, ryżem, kaszami, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 600 g piersi z kurczaka
    - 2 małe cebule
    - 2 papryki czerwone
    - 1/2 papryczki chili
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - 450 g passaty pomidorowej
    - 1 jajko
    - 1 litr bulionu
    - 1 mała kajzerka
    - olej do smażenia
    + mleko (do namoczenia bułki)

    PRZYPRAWY
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - 1 łyżeczka oregano
    - 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    - 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    - 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
    - 2 szczypty ksylitolu (lub cukru)
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Klopsiki

Klopsiki w sosie pomidorowo - paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojone drobno cebule szklimy na oleju, a następnie dodajemy pokrojone drobno papryki i chwilę smażymy. Zawartość studzimy i dodajemy 1/3 do zmielonego mięsa (reszta cebuli i papryki zostanie wykorzystana do sosu). Do mięsa dodajemy także jajko, namoczoną kajzerkę, zioła prowansalskie, suszony czosnek, po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, sól (około 1 płaskiej łyżeczki) oraz świeżo zmielony pieprz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut*.
    * Klopsiki gotujemy na małej mocy palnika
  • 2. Do pozostałej na patelni cebuli i papryki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilii. Do warzyw dodajemy passatę pomidorową oraz odlewamy 1 szklankę bulionu, w którym gotowały się klopsiki. Sos zagotowujemy, dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy oraz doprawiamy do smaku ksylitolem, solą i pieprzem. Do sosu wkładamy ugotowane klopsiki i dusimy wszystko na małej mocy palnika przez około 5 minut.

Porady

Klopsiki możemy przygotować także w wersji łagodnej. Wtedy zrezygnujmy z dodatku papryczki chili. Sos możemy także zabielić śmietanką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Pomidory w puszce Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować