Sałatka z figami, mozzarellą i prosciutto

5 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na lekką, smaczną i pożywną sałatkę z szynką prosciutto, mozzarellą oraz świeżymi figami, które są niskokaloryczne oraz posiadają wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w nich wapń, potas, magnez, miedź, witaminy z grupy B, sporą dawkę błonnika oraz cenne fitosterole. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest idealna na pożywną przekąskę lub danie gównie. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 100 g rukoli
    - 150 g szynki prosciutto
    - 5 świeżych fig
    - 200 g mini kulek mozzarella
    - 2 łyżki orzeszków pini

    WINEGRET
    - 5 łyżek oliwy z oliwek
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżeczka syropu z agawy
    - 1 łyżeczka musztardy francuskiej
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatka wiosenna

Sałatka z figami, mozzarellą i prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże figi kroimy w ćwiartki lub póćwiartki. Ser mozzarella odsączamy z zalewy. Na talerzach układamy liście rukoli, pokrojone figi, kulki mozzarelli oraz kawałki szynki prosciutto.
  • 2. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy i musztardę francuską, dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, a wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi.

Porady

Orzeszki piniowe możecie lekko uprażyć (na suchej patelni lub w piekarniku). Prażenie nada im bardziej wyrazisty smak oraz wydobędzie piękny aromat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Mozzarella Szynka parmeńska (prosciutto)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować