Zupa grzybowa z ziemniakami

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Przepis na pyszną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę grzybową z ziemniakami. Cudownego smaku oraz aromatu nadaje jej intensywny bulion, suszone grzyby oraz świeże zioła: rozmaryn, tymianek, majeranek i koper. To jedna z moich ulubionych zup, która zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • * Zupę przygotowałam na intensywnym bulionie drobiowo - warzywnym, który ugotowałam dzień wcześniej, ale możecie przygotować ją także na bulionie wołowym lub warzywnym.

    - 1,7 l bulionu
    - 70 g suszonych grzybów
    - 4 duże ziemniaki
    - 2 średnie marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1 duża cebula biała
    - 125 ml śmietanki 18%
    - 1,5 łyżki masła
    - sól i pieprz do smaku

    ŚWEŻE ZIOŁA
    - 1,5 łyżki posiekanego koperku
    - mała gałązka rozmarynu, tymianku i majeranku
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i odlewamy około 400 ml wody, w której się moczyły. Wcześniej przygotowany bulion łączymy z wodą z grzybów, zagotowujemy i dodajemy grzyby, które gotujemy na małej mocy palnika przez około 30 minut.
  • 2. Ziemniaki kroimy w większą kostkę, a marchewkę i pietruszkę w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, którą smażymy około 2 minut, a na koniec ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty*.

    * Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
  • 3. Do gotujących się grzybów dodajemy podsmażone na maśle warzywa oraz posiekany drobno rozmaryn, tymianek i majeranek. Wszystko gotujemy przez 15 minut od momentu ponownego zagotowania.
  • 4. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Zupę ściągamy z palnika, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Tymianek, rozmaryn i majeranek możecie zastąpić także wersją suszoną. Zupę warto jednak doprawić świeżym koprem lub natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować