Chłodnik litewski

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis na zdrowy, pyszny, lekki i pożywny chłodnik z botwinki oraz nowalijek. Ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa, która przyniesie nam cudowne orzeźwienie w upalne dni.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 spory pęczek botwinki z buraczkami
    - 280 g ogórków gruntowych
    - 120 g rzodkiewki
    - 2 łyżki posiekanego koperku
    - 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    - 1 ząbek młodego czosnku
    - 500 ml maślanki
    - 350 g jogurtu naturalnego
    - 550 ml bulionu warzywnego
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - świeżo mielony pieprz
    + jajko (do podania)
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki i botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, a liście i łodygi siekamy na mniejsze kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucamy kawałki buraczków oraz grubsze łodygi i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Do ugotowanych buraczków dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i studzimy zawartość.
  • 2. Rzodkiewkę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z płaską łyżeczką soli. Koperek oraz szczypiorek drobno siekamy.
  • 3. W garnku lub większej misce łączymy maślankę i jogurt, dodajemy ostudzony bulion z buraczkami, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz zioła i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4. Zupę na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie schładzamy w lodówce dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Porady

Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżą zieleniną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować