Sernik Słony Karmel

5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszny, puszysty i niezwykle delikatny sernik o smaku słonego karmelu. Masa serowa przygotowana jest z dodatkiem budyniu, a wierzch zdrobi słono - karmelowa polewa oraz orzeszki ziemne. Sernik jest niezwykle aromatyczny oraz prosty w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 1 kg twarogu
    - 8 jajek
    - 250 g masła
    - 300 g cukru pudru
    - 2 budynie o smaku słony karmel
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 2 łyżeczki esencji waniliowej
    - szczypta soli

    POLEWA
    - 1 opakowanie polewy słony karmel*
    - 75 g masła
    - 2 łyżki mleka

    DODATKI
    - orzeszki ziemne
    - zmielone orzechy laskowe
    ________________________________
    FORMA: tortownica o średnicy 26 cm

    * Możecie przygotować też domową polewę z palonego cukru, masła, soli i śmietanki

    ** Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku*. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno żółtka, a następnie 2 budynie, łyżkę mąki oraz esencję waniliową. Do powstałej masy dodajemy także zmielony ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.

    * Możecie użyć także dobrej jakości tłustego twarogu sernikowego z wiaderka.
  • 2. Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do wysokiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

    * Sernik podczas pieczenia urośnie, dlatego przy niższych formach warto wykonać komin z papieru do pieczenia, aby masa się nie wylała.
  • 3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wtedy wyciągamy.
  • 4. Na koniec przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy z mlekiem w rondelku, a następnie dodajemy opakowanie polewy o smaku słony karmel. Mieszamy energicznie do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Polewę wylewamy na ostudzony sernik, a wierzch dekorujemy orzeszkami ziemnymi oraz zmielonymi orzechami laskowymi. Sernik odstawiamy do stężenia polewy.

Porady

PRZECHOWYWANIE: Sernik przechowujemy w lodówce. Możemy go także zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzeszki ziemne Twaróg Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować