Roladki ze szpinakiem i mozzarellą

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry wędzonego boczku. Ich środek wypełnia ser mozzarella oraz duszony na maśle śmietankowy szpinak baby. Roladki są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne. Głębi smaku dodaje im czosnek, musztarda dijon oraz świeży rozmaryn. Możemy serwować je w klasycznym zestawianiu obiadowym lub jako posiłek odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    - 100 g wędzonego boczku
    - 100 g sera mozzarella
    - 80 g szpinaku baby
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka masła
    - 3 łyżki śmietanki 30 %
    - 2 łyżeczki musztardy dijon
    - mała gałązka rozmarynu
    - 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Roladki Roladki drobiowe

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak baby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy liście szpinaku zwiędną, wlewamy śmietankę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i dusimy przez chwilę. Zawartość studzimy.
  • 2. Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (na grubość około 1 cm). Każdy filet oprószamy z obu stron solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, a z jednej strony smarujemy je musztardą dijon.
  • Roladki ze szpinakiem i mozzarellą 3. Stronę posmarowaną musztardą obsypujemy startym serem mozzarella, a na nim układamy ostudzony szpinak i zawijamy. Każdą roladkę owijamy plastrami boczku, a boki spinamy wykałaczkami.
  • Roladki ze szpinakiem i mozzarellą 4. Uformowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy je odrobiną tłuszczu:

    - na diecie keto używamy masła, smalcu lub oliwy z oliwek;
    - w zwykłej diecie świetnie sprawdzi się olej rzepakowy.

    Wierzch każdej roladki oprószamy suszonym czosnkiem oraz kawałkami świeżego rozmarynu. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 30 minut (na 5 minut przez końcem pieczenia możemy włączyć termoobieg).

Porady

W zwykłej diecie możemy podać je w klasycznym zestawieniu obiadowym. W diecie keto możemy serwować je w towarzystwie ulubionej sałatki. Roladki świetnie smakują także z dodatkiem lekkich sosów. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub jogurtowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować