Pierniczki

4.65 (20 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam pierniczki korzenne i zawsze przygotowuję je na święta. Są pyszne i niezwykle aromatyczne. Możecie upiec je w ostatniej chwili, ale warto upiec je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą cudownego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Smaczne są już na drugi dzień, ale po kilkunastu dniach będą jeszcze lepsze.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej
    - 3 jajka
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 200 g miodu
    - 150 g masła
    - 1 opakowanie przyprawy korzennej
    - 2 łyżki kakao
    - 1 płaska łyżeczka cynamonu
    - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.65 (20 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jogurt łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.
  • 2. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich pianę, a następnie dodajemy do niej kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich także ostudzone masło z miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 24 godziny.

    * Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.
  • 3. Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra- dół) przez około 9 - 10 minut*.

    * Jeżeli używamy bardzo małych foremek, to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.

    Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą, kolorową posypką lub cukrowymi pisakami.

Porady

Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Miód Przyprawa do piernika Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować