Mielone z indyka z pieczarkami

4 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne i pożywne kotleciki mielone z chudego mięsa indyka z dodatkiem pieczarek. Kotlety są delikatne, bardzo soczyste oraz aromatyczne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą być także podstawą lżejszej wersji burgera.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g piersi z indyka
    - 250 g pieczarek
    - 1 cebula
    - 1 jajko
    - 1 kajzerka
    - mleko (do namoczenia bułki)
    - 1 duża łyżeczka musztardy dijon
    - 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 łyżeczka soli
    - 1/4 łyżeczki pieprzu

    PANIERKA
    - 4 łyżki mąki

    DODATKI
    - olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Mielone z indyka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszoną bułkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Zawartość patelni studzimy.
  • 2. Pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i pieczarki, musztardę, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mące. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zarumieniania. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Pierś z indyka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować