Makaron ze szpinakiem i burratą

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na proste, ale niezwykle pyszne połączenie makaronu, szpinaku baby oraz włoskiego świeżego sera burrata. Jego delikatna i aksamitna konsystencja doskonale łączy się z resztą składników sprawiając, że każdy kęs jest niezwykle kremowy. Danie jest błyskawiczne w przygotowaniu, ale dostarczy kubkom smakowym niesamowitych doznań. Gorąco polecam!

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200 g makaronu tagliatelle
    - 200 g szpinaku baby
    - 1 duży ząbek czosnku
    - 200 g sera burrata
    - 220 ml śmietanki 30 %
    - 1/3 szklanki bulionu
    - plaster masła
    - 0,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    - 2 szczypty gałki muszkatołowej
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i burratą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.
  • 2. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, a następnie dodajemy bulion oraz śmietankę wymieszaną ze skrobią*. Całość zagotowujemy do momentu zgęstnienia. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    * Dodatek skrobi sprawi, że sos będzie gęstszy, ale jeśli lubicie rzadsze sosy, to możecie ten składnik pominąć.
  • 3. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i przekładamy na patelnię z sosem oraz szpinakiem. Całość mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy z kawałkami sera burrata*.

    * Najlepiej, gdy ser będzie miał temperaturę pokojową. Przed przygotowaniem dania, warto wyciągnąć go wcześniej z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Makaron tagliatelle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować