Leniwe dyniowe

4.82 (17 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki oraz jajek. Kluseczki są proste w przygotowaniu. Możemy serwować je na deser lub danie główne. Najbardziej lubię podawać je posypane cukrem oraz polane roztopionym masłem. Świetnie smakują także z dodatkiem świeżych owoców, kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 600 g półtłustego twarogu
    - 200 g puree z dyni hokkaido
    - 200 g mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.82 (17 ocen)

Zobacz również:

Kluski leniwe

Leniwe dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy puree z dyni hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus*.

    * Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Ja swój mus przygotowałam z części obranych, a części nie obranych kawałków. Skórka dodaje intensywniejszego smaku i zagęszcza delikatnie strukturę musu. Jeśli nasza dynia jest dość zwarta i mączysta to zmiksujmy ją bez skórki, jeśli natomiast miąższ jest wodnisty to warto zmiksować go ze skórką lub po prostu delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, puree z dyni i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy*. Kolejno dodajemy sól, cukier waniliowy, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.

    * Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.
  • 3. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 1 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Porady

Leniwe, które chcemy podać na drugi dzień, polejmy odrobiną stopionego masła, co zapobiegnie ich sklejeniu. Przechowujemy je w lodówce w zamkniętym ceramicznym lub próżniowym naczyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować