Spaghetti ze szpinakiem i szynką

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na proste, smaczne i pożywne danie, które nie wymaga długiego przygotowania. Pełnoziarnisty makaron spaghetti ze szpinakiem, śmietanką i szynką długodojrzewajacą to świetny sposób na posiłek, który możemy przygotować tuż po pracy lub kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Tak proste i pyszne danie stworzymy w zaledwie kilka chwil.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
    - 200 g świeżego szpinaku baby
    - 220 ml śmietanki 30 %
    - 65 g szynki długodojrzewającej
    - 1,5 łyżki parmezanu
    - 1 duży ząbek czosnku
    - 1 łyżka masła
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - szczypta kurkumy
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Spaghetti

Spaghetti ze szpinakiem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, a następnie dodajemy śmietankę. Całość zagotowujemy, dodajemy parmezan i doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową.
  • 3. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i przekładamy na patelnię z sosem oraz szpinakiem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy z kawałkami szynki długodojrzewającej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Szpinak Makaron spaghetti

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować