Risotto z kurkami

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne i kremowe risotto z kurkami, na które właśnie trwa sezon. Kurki mają niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale w ich składzie znajdziemy także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich również składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne. Połączenie ryżu arborio z kurkami, śmietanką i parmezanem to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka ryżu arborio
    - 2 cebule szalotki
    - 200 g kurek
    - 700 ml bulionu*
    - 6 łyżek śmietanki 30 %
    - 2 łyżki startego parmezanu
    - 2 duże łyżki masła
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - sól i pieprz do smaku

    * drobiowego lub warzywnego
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku oczyszczamy kurki z piasku, ziemi i igiełek. Aby zaoszczędzić czas na ręcznym czyszczeniu każdej kurki, wystarczy zastosować prosty trik. Grzybki wsypujemy do miski, posypujemy je solą oraz zalewamy gorącą wodą. Po chwili mieszamy zawartość, wyławiamy kurki łyżką cedzakową i układamy je na ręczniku papierowym. Zanieczyszczenia pozostaną na dnie miski.
  • 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle, a następnie dodajemy kurki (małe sztuki zostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki). Po chwili dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
  • 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy gałkę muszkatołową i śmietankę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

Porady

Risotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Możemy wzbogacić je także kawałkami kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż do risotto Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować