Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też trochę pietruszki oraz rukoli, dlatego postanowiłam wykorzystać je do przygotowania pesto. Tak powstał pyszny i pożywny obiad, który przyrządziłam w zaledwie 10 minut. Uwielbiam kuchnię zero waste czyli gotowanie bez marnowania. Takie gotowanie jest niezwykle twórcze, zdrowe oraz ekologiczne 💚.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti

    PESTO
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - 1 garść rukoli
    - 1 ząbek czosnku
    - 30 g orzeszków piniowych*
    - 30 g startego parmezanu
    - około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    - sól i pieprz do smaku

    * możecie użyć także innych orzechów np. włoskich lub nerkowca
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Makaron z pesto

Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni na delikatnie złoty kolor, a następnie je studzimy. Listki pietruszki oraz rukoli przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z zielonym pesto i wykładamy na talerze. Danie możemy urozmaicić ulubionymi dodatkami np. pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub kawałkami kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron spaghetti Rukola Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować