Murzynek z powidłami śliwkowymi

4.25 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszny, aromatyczny i mocno kakaowy murzynek z powidłami śliwkowymi, które sprawiają, że ciasto jest niezwykle delikatne oraz wilgotne. Wierzch ciasta zdobi polewa czekoladowa oraz wiórki kokosowe. Piękny czekoladowy aromat pobudza zmysły już podczas pieczenia. To słodki klasyk, który na polskich stołach sprawdza się od pokoleń.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 300 g mąki pszennej
    - 190 g cukru
    - 180 g powideł śliwkowych
    - 5 dużych łyżek ciemnego kakao
    - 3 jajka
    - 250 ml mleka
    - 135 g masła
    - 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
    - szczypta soli

    POLEWA
    - 100 g czekolady deserowej
    - 100 g śmietanki 30 %
    - wiórki kokosowe (do posypania)
    ____________________________________________________
    FORMA: Keksówka o wymiarach 30 cm x 12 cm
Wystaw ocenę:

4.25 (12 ocen)

Zobacz również:

Murzynek

Murzynek z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier oraz kakao. Wszystko podgrzewamy do momentu połączenia wszystkich składników, a następnie studzimy.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski razem z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę*.

    * Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 3. Żółtka oraz powidła śliwkowe dodajemy do ostudzonej masy kakaowej z rondelka i mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Masę dodajemy do suchych składników i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki.
  • 4. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  • 5. Przygotowanie polewy. Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy ją ze śmietanką w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ostudzone ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawiamy do stężenia polewy.

Porady

Do murzynka możecie dodać także swoje ulubione przyprawy korzenne. Ciasto po upieczeniu możecie też dodatkowo przełożyć powidłami (ciasto przekrajamy i smarujemy powidłami jeszcze przed wylaniem polewy). Polewa stężeje szybciej, jeśli włożycie ciasto do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Lunch Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować