Sałatka z arbuzem i fetą

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis na lekką, świeżą i soczystą sałatkę z arbuzem, zielonym ogórkiem oraz serem feta. To prosty i szybki sposób na zdrową przekąskę, a także drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 garść rukoli
    - 1 gruby plaster małego arbuza
    - 1/2 zielonego ogórka
    - 100 g sera feta
    - 1/3 szklanki czarnych oliwek
    - 2 gałązki świeżej mięty

    SOS
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżeczka syropu z agawy
    - szczypta soi i pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z arbuzem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ arbuza kroimy na mniejsze kawałki lub wydrążamy je za pomocą małej foremki. Ogórka i ser feta kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Na talerze wykładamy liście rukoli i mięty oraz wszystkie pozostałe składniki.
  • 2. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy oraz dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.

Porady

Sos do sałatki możecie dosłodzić także miodem lub syropem daktylowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Arbuz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować