Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mięty oraz zielonym groszkiem, który często gości w mojej kuchni. Zielony groszek to cenne źródło białka, błonnika, witamin z grupy B oraz A, K, E i C. Znajdziemy w nim także dobroczynną dla wzroku luteinę oraz składniki mineralne tj. żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 160 g ryżu Arborio
    - 300 g piersi z kurczaka
    - 160 g zielonego groszku
    - 2 cebule szalotki
    - 700 ml bulionu
    - 5 łyżek słodkiej śmietanki
    - 2 łyżki startego parmezanu
    - kilka listków świeżej mięty
    - 2 łyżki masła
    - 4 łyżki oliwy z oliwek

    PRZYPRAWY
    - 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
    - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    - 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki oliwy oraz przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie smażymy na patelni kawałki kurczaka i odkładamy je na talerzyk.
  • 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle wymieszanym z łyżką oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
  • 3. W międzyczasie gotujemy zielony groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Groszek powinien być ugotowany al dente.
  • 4. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego śmietankę, ugotowany groszek oraz kawałki kurczaka. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Ryż do risotto Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować