Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potrawy rodzinnego domu. Moja Babcia pochodziła z kresów wschodnich i często przygotowywała barszcz zwany ukraińskim z dodatkiem ziemniaków, białej fasoli oraz buraków, które wcześniej gotowała lub piekła w dochówce pieca. Smaki wołyńskiej kuchni pielęgnowała po wojnie do końca swojego życia. Była to kuchnia prosta, ale bardzo pożywna i smaczna. Dziś zapraszam Was na barszcz ukraiński z pieczonymi burakami. To świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
5 (3 ocen)
Porady
Sok z cytryny delikatnie zakwasza barszcz, ale pozwala zachować zupie swój piękny kolor. Zamiast cytryny możecie zakwasić barszcz odrobiną octu. Zupę możecie podać także w wersji niezabielonej, ale z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany. Idealnym dodatkiem do zupy są kawałki mięsa z przygotowanego wcześniej bulionu, jajko ugotowane na twardo, biały ser oraz świeża zielenina np. koper. Do barszczu dodajemy przecier pomidorowy, nie koncentrat. W sezonie możecie dodać także przetarte świeże pomidory, a poza sezonem pomidory z puszki.
Komentarze