Barszcz ukraiński

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potrawy rodzinnego domu. Moja Babcia pochodziła z kresów wschodnich i często przygotowywała barszcz zwany ukraińskim z dodatkiem ziemniaków, białej fasoli oraz buraków, które wcześniej gotowała lub piekła w dochówce pieca. Smaki wołyńskiej kuchni pielęgnowała po wojnie do końca swojego życia. Była to kuchnia prosta, ale bardzo pożywna i smaczna. Dziś zapraszam Was na barszcz ukraiński z pieczonymi burakami. To świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Barszcz przygotowałam na intensywnym bulionie z warzyw korzeniowych oraz skrzydełek, szyjek i udek z kurczaka z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz świeżego lubczyku. Bulion możecie przygotować dzień wcześniej, także z dodatkiem innego rodzaju mięsa. W wersji wege przygotujcie intensywny wywar warzywny.
    Potrzebne składniki

    - 1,7 litra bulionu
    - 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
    - 2 duże buraki czerwone
    - 3 ziemniaki
    - 1 duża marchewka
    - 1 pietruszka
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1/3 pora
    - 1 puszka białej fasoli*
    - sok z połowy cytryny
    - 100 ml śmietanki 18 %
    - 1,5 łyżki masła
    - 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
    - sól i pieprz do smaku

    * Do barszczu możecie dodać także 1 szklankę ugotowanej (wcześniej namoczonej w wodzie) małej lub dużej fasoli Jaś.
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę*. Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    * Pod koniec pieczenia sprawdźmy widelcem czy są już dobrze upieczone.
  • 2. Ziemniaki kroimy w większą kostkę, a marchewkę i pietruszkę w mniejszą. Pokrojoną drobno cebulę i por szklimy na maśle, a następnie dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki i smażymy wszystko przez kolejne 2 minuty.

    * Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
  • 3. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone upieczone buraczki, przecier pomidorowy oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec barszcz doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy odcedzoną fasolę z puszki. Barszcz ściągamy z palnika i zabielamy go zahartowaną gorącym bulionem śmietanką.

Porady

Sok z cytryny delikatnie zakwasza barszcz, ale pozwala zachować zupie swój piękny kolor. Zamiast cytryny możecie zakwasić barszcz odrobiną octu. Zupę możecie podać także w wersji niezabielonej, ale z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany. Idealnym dodatkiem do zupy są kawałki mięsa z przygotowanego wcześniej bulionu, jajko ugotowane na twardo, biały ser oraz świeża zielenina np. koper. Do barszczu dodajemy przecier pomidorowy, nie koncentrat. W sezonie możecie dodać także przetarte świeże pomidory, a poza sezonem pomidory z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Ukraińska Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować