Zupa krem z pieczonej dyni

4.71 (14 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszną i aromatyczną zupę krem z pieczonej dynii na bazie bulionu oraz mleczka kokosowego. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który rozgrzeje oraz pożywi w chłodne jesienne dni.
Warto włączyć dynię do swojego jadłospisu, ponieważ jest niezwykle zdrowa i niesie w swoim składzie moc wartości odżywczych. Znajdziemy w niej witaminy A, E, C, PP, K i B, składniki mineralne tj. żelazo, magnez, wapń, potas, a także błonnik pokarmowy. Dynia jest niskokaloryczna, lekkostrawna oraz zasadotwórcza. Reguluje przemianę materii oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g dynii hokkaido*
    - 2 marchewki
    - 1 cebula biała
    - 300 ml mleczka kokosowego
    - 250 ml bulionu**
    - 3 łyżki oliwy z oliwek

    PRZYPRAWY
    - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    - 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    - 1/3 łyżeczki kurkumy
    - 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    - 1/4 łyżeczki pieprzu
    - 1/2 łyżeczki soli

    * Waga po wydrążeniu miękkiego środka z pestkami

    ** Do przygotowania zupy możemy wykorzystać rosół lub ulubiony bulion mięsny, a w wersji wege - bulion warzywny.
Wystaw ocenę:

4.71 (14 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem Zupa krem z dyni

Zupa krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i kroimy na pół. Małą dynię hokkaido* dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni i marchewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 55 - 60 minut.

    * Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Skórka nada zupie głębszego smaku oraz koloru.
  • 2. Pokrojoną cebulę szklimy na oliwe z oliwek. Upieczoną dynię oraz marchewki rozdrabniamy w dłoniach i przekładamy do naczynia. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, mleczko kokosowe, bulion oraz przyprawy. Wszystko miksujemy na jednolity i gładki mus. Zupę zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w kleksem oliwy i śmietany oraz ulubionymi dodatkami.

Porady

Zupa krem z dyni świetnie smakuje z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Możemy podać ją także z grzankami, płatkami parmezanu lub serem feta. Pysznym dodatkiem są także prażone pestki dyni oraz słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować