• 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem beta - karotenu, witamin C, A, E, K i B6, a także potasu i żelaza. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Mają delikatnie słodki smak, a wyrazistości dodaje im wędzona papryka oraz tymianek. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 duże bataty
    - 1 łyżeczka tymianku
    - 1 łyżeczka wędzonej papryki
    - 4 łyżki oleju rzepakowego
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Frytki z batatów

Frytki z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut. Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.

Porady

Frytki świetnie smakują z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego lub jogurtowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować