Risotto z dynią i kurczakiem

5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z pieczoną dynią oraz kurczakiem curry. Jego smak podkreśla wędzona papryka oraz pikantna i lekko owocowa nuta parmezanu. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a smaki i aromaty pyszne ze sobą współgrają. Trwa sezon na dynię, dlatego zachęcam Was do korzystania z jej dobrodziejstw.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • RISOTTO
    - 160 g ryżu Arborio
    - 2 cebule szalotki
    - 200 g pieczonej dyni hokkaido
    - 700 ml bulionu
    - 6 łyżek śmietanki 30%
    - 2 łyżki parmezanu
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka oliwy
    - 1/3 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
    - sól i pieprz do smaku

    KURCZAK
    - 250 g piersi z kurczaka
    - 1 łyżeczka przyprawy curry
    - 3 łyżki oliwy
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z dynią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małą dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 50 - 55 minut. Po upieczeniu kroimy ją w małą kostkę.

    * Z pozostałych upieczonych kawałków dyni możemy przygotować mus, który wykorzystamy do rozmaitych dań m.in. makaronów, ciast, ciasteczek, deserów czy naleśników.
  • 2. Oliwę mieszamy z przyprawą curry, szczyptą soli oraz pieprzu. Kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy ją do marynaty. Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie smażymy na patelni i odkładamy na talerzyk.
  • 3. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle wymieszanym z łyżką oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodajemy do niego wędzoną paprykę mieloną.
  • 4. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego śmietankę, upieczoną dynię oraz kawałki kurczaka. Na koniec dodajemy także starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż do risotto Dynia Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Lunch

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować