Deser czekoladowo - morelowy

5 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny, delikatny i puszysty deser na bazie jogurtu naturalnego oraz śmietanki. Tworzą go dwie lekkie, puszyste jak chmurka warstwy o smaku czekoladowym i morelowym. Wierzch zdobią świeże kawałki moreli. Deser jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Cudownie rozpieszcza kubki smakowe i przynosi orzeźwienie w gorące dni.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g jogurtu naturalnego
    - 250 ml śmietanki 30 %
    - 2 łyżeczki kakao
    - 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
    - 2 łyżki ksylitolu
    - 6 świeżych moreli
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser czekoladowo - morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ksylitol mielimy w młynku do kawy na cukier puder. Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy ją przez chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier puder, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy (do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser). Następnie dodajemy schłodzony jogurt naturalny i delikatnie mieszamy.
  • 2. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mieloną kurkumę oraz drobno pokrojoną większą morelę. Obie masy dokładnie mieszamy i przekładamy kolejno do szklanek lub pucharków. Wierzch dekorujemy kawałkami moreli oraz świeżym tymiankiem lub miętą.

Porady

Jako słodzidła możemy użyć także stewii, erytrytolu, zwykłego cukru lub innego słodzika. Ilość zależy od naszych upodobań smakowych :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka Jogurt naturalny Kakao Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować