Ciasteczka owsiane (bez cukru)

5 (8 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiane przygotowane bez dodatku cukru. Słodyczy dostarczają im wyłącznie suszone daktyle, które po upieczeniu nadają im lekko karmelowego smaku. Ciasteczka są proste i błyskawiczne w przygotowaniu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 150 g płatków owsianych górskich
    - 150 g suszonych daktyli
    - 2 jajka
    - 2 duże łyżki mąki
    - 2 łyżki oleju
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle przekładamy do miseczki, zalewamy je gorącą wodą i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy daktyle, studzimy i przekładamy je do rozdrabniacza. Dodajemy do nich jajka, olej oraz esencję waniliową i wszystko miksujemy.
  • 2. Płatki owsiane przekładamy do miski, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz zmiksowane mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę odstawiamy na około 10 minut.
  • 3. Porcje masy wykładamy za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

Porady

Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Tuż po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze dość miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Płatki owsiane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować