REKLAMA

palinos

Reniutka

O mnie:

Gotowanie to moja największa pasja, którą z przyjemnością dzielę się na blogu codziennik-kuchenny.blogspot.plzapraszam również do polubienie strony na fb: facebook.com/codziennikkuchenny

Liczba przepisów
248
Liczba obserwujących
3
 
Wyślij wiadomość
Użytkownik Reniutka w dniu 22.05.2021 00:17 opublikował przepis:

Bulion drobiowy, to baza dla zup

Bulion drobiowy, to baza dla zup ale i sosów, risotto. Bez dobrego, esencjonalnego bulionu trudno zrobić smaczną zupę. Jeśli gotuję wywar, który ma być bazą innych dań, nie dokładam starań, aby był klarowny. Ważny jest mocny, głęboki smak. Do tego wywaru użyłam skrzydełek kurczaków zagrodowych, ale równie dobrze nadają się korpusy z kurczaków.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 23:53 opublikował przepis:

Bób po sycylijsku

Bób po sycylijsku to bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej formy podawania bobu z bułką i masłem. Potrawa jest równie pyszna jak prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem, szczególnie dla niecierpliwych, jest zrobienie nakłucia skórki w każdym ziarenku bobu ;) Będzie świetną propozycją na lunch, czy przekąskę do pracy na upalne dni.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 23:39 opublikował przepis:

Sos z grzybów leśnych

Sos z grzybów leśnych jest absolutnym ,,must have" jesienią na naszym stole. W jego skład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki. Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczana, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegetariańskich.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 23:13 opublikował przepis:

Peperonata

Jesień do najlepszy moment na zrobienie włoskiej peperonaty. W sezonie na paprykę, jest ona najsmaczniejsza, najbardziej aromatyczna. Do zrobienia peperonaty użyj papryk w różnych kolorach, danie będzie cieszyć oczy, a i zyska na smaku. Peperonatę najlepiej podać na grzankach z chleba, tak robią Włosi. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, omletów czy ryżu
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 22:31 opublikował przepis:

Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia

Gravlax z koperkiem, to klasyka kuchni skandynawskiej. Gravlax możesz podać na kilka sposobów. Pokrojony w cieniutkie plastry lub w posiekany formie tatara. Przystawkę podaje się tradycyjnie z ciemnym chlebem (żytnim) z dodatkiem masła i sosem musztardowo-koperkowym. Gravlax to przystawka, która smakuje wszystkim (jedzącym mięso). Jak przystało na danie ze Skandynawii jest proste i pożywne. Przygotowanie jest nieskomplikowane, ale czas oczekiwania na gotowe danie to 1-3 dni.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 22:17 opublikował przepis:

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy, danie bardzo proste, ale trzeba zachować kilka zasad aby udał się wyśmienicie. Dobry gulasz jest gęsty, aromatyczny, a mięso jest tak miękkie, aż rozpływa się w ustach. Gulasz wieprzowy podaje się z kaszą, kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami lub bagietką.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 21:47 opublikował przepis:

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym, to genialnie smakująca przystawka. Wędzona ryba doskonale pasuje do jajek. Kwaśny korniszon i szczypiorek dopełniają smak. Tylko 4 składniki a efekt godzien świątecznego stołu.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 21:19 opublikował przepis:

Sałatka makaronowa z marynowanymi karczochami

Do słoiczka marynowanych serc karczochów (lekko kwaśne w zalewie z oliwy, czosnku i chili) dodałam makaron orzo, czarne oliwki, rukolę, oregano ... ponieważ to produkty specyficzne dla rejonu Morza Śródziemnego, a stamtąd pochodzą karczochy. Sałatka jest przyjemna w smaku, żaden ze składników nie dominuje. Sałatkę można podać na lunch, kolację lub dodatek do mięsnych dań grillowych.
Użytkownik Reniutka w dniu 02.08.2019 00:13 opublikował przepis:

Mini tarty z jagodami i jeżynami

Mini tarty z jagodami i jeżynami wymagają trochę pracy i zachodu, ale ich smak i uroczy wygląd rekompensują ten wysiłek.
Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 23:53 opublikował przepis:

Sałatka pomidorowa z grzankami

Sałatka pomidorowa z grzankami wzorowana jest na włoskiej Panzanelli. Jedna najważniejszych zasad kuchni włoskiej mówi, że danie może składać się z kilku, często mało wyszukanych produktów, ale mają one być najwyższej jakości. Pomidory na sałatką mają być dojrzałe na słońcu, słodkie i najlepiej różnych odmian. Włosi do tej sałatki używają czerstwego pieczywa, ja zrobiłam grzanki z bagietki na oliwie z oliwek. Sałatka nie nadaje się do przechowywania, trzeba ją zrobić, schłodzić i zjeść.