Chleb z dynią i figami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Średni

Jesienny charakter chleba podkreśla dodatek dyni i dzięki temu ma również uroczy kolor. Miękisz chleba jest dosyć wilgotny i słodkawy za sprawą suszonych fig.
Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi.

  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 100 g utartej dyni lub puree z dyni
    50 g zakwasu, płynnego
    50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej)
    400 g mąki pszennej typu 550
    5 g świeżych drożdży
    230 g wody
    10 g soli
    50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
    30 g nasion dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z dynią i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy robota (posiadającego mieszadło do zagniatania ciasta) dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty.
    Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty.
    Dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty.
    Zdejmij mieszadło do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
    Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka lub formy do pieczenia wysypanej mąką, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
    Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
    Wystudź chleb na ruszcie.
  • 2. Przepis pochodzi z mojego bloga Codziennik Kuchenny.
    http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2017/10/jesienny-chleb-z-dynia-i-figami.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować