Kremowa zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szczawiowa z jajkiem, to klasyka letniej kuchni. U mnie szczawiowa nie straszy obwiędłymi liśćmi, jest dokładnie zmiksowana i pyszna. Zupa równie dobrze smakuje z grzankami usmażonymi na maśle lub oliwie z oliwek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g liści świeżego szczawiu
    5 szklanek bulionu warzywnego
    2 średnie ziemniaki
    1 mała cebula
    1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego nierafinowanego
    2-3 łyżki gęstej śmietany do zupy (18% tłuszczu)
    duża szczypta cukru
    sól, pieprz do smaku
    do podania - jajka ugotowane na twardo i dowolna zielenina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw umieścić w misce i zalać dużą ilością zimnej wody, dokładnie wypłukać, aby pozbyć się piasku, który może znajdować się na liściach.
    W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę, aż się zeszkli.
    Dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć.
    Dodać ciepły bulion warzywny dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
    Dodać szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić zupę do przestudzenia.
    Następnie zmiksować zupę za pomocą blendera, dodać śmietanę.
    Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zupę ponownie zagotować.
    Zupę podawać z posiekanym jajkiem, ugotowanym na twardo i zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować