Mini tarty z jagodami i jeżynami

  • wyświetlono: 63 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mini tarty z jagodami i jeżynami wymagają trochę pracy i zachodu, ale ich smak i uroczy wygląd rekompensują ten wysiłek.

palinos
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 5 mini tart o średnicy 10 cm:

200 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru


Na wierzch tarty:

130 g jagód (tyle ile pomieści 1 szkl.)
5-10 jeżyn
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremowej (30%)
1-2 płaskie łyżki cukru pudru (dałam 1 łyżkę)
5 łyżeczek kwaśnej konfitury
opcjonalnie listki mięty do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Mini tarty z jagodami i jeżynami

  • 1. Przygotowania spodu tarty:

    Mąkę i cukier puder wymieszać w misce.
    Dodać pokrojone masło, wymieszać z mąką i dodać jajko.
    Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, rozwałkować ją na cienki placuszek i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę. Docisnąć ciasto do brzegów foremki. Jeśli ciasto wystaje ponad foremkę, obciąć nadmiar nożem. Ciasto należy ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia a na wierzch nasypać suchego grochu albo cieciorki. Tak samo postąpić z pozostałymi 4 spodami na tartę.
    Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, piec 15 minut.
    Następnie zdjąć z ciasta papier do pieczenia i groch i piec jeszcze 5 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Wyjąć wystudzone spody do mini tart z foremek i na każdym rozsmarować łyżeczkę konfitury.


    Przygotowanie wierzchu tarty:

    Owoce wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i pozostawić do wysuszenia.
    Za pomocą miksera ubić schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i nadal ubijać.
    Gdy śmietanka zaczyna gęstnieć dodawać po łyżce serka mascarpone i ubijać aż powstanie jednolity krem. Wstawić krem na pół godziny do lodówki, aby dobrze się schłodził.
    Następnie wyłożyć krem na posmarowane konfiturą spody i udekorować jagodami i jeżynami oraz listkami mięty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tarta
 

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżówki z jagodami i budyniem

Dodane przez: anita176

drożdżówki z jagodami i budyniem malinowym

bardzo smaczne i pachnące latem

Mini ciasteczka z budyniem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Mini-ciasteczka z budyniem

Na szybki podwieczorek polecam...

Mini pączki z lukrem

Dodane przez: 2milutka

Mini pączki z lukrem

Mini pączusie drożdżowe, pulchne,...

Rogale maślane z jagodami

Dodane przez: Cukiereczek

Rogale maślane z jagodami

Uwielbiam te rogaliki, są pulchne...

Deser z jogurtem greckim, jagodami i kruchymi ciastkami

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Deser z jogurtem greckim, jagodami i kruchymi...

Szybki deser z owocami, jogurtem...

Azjatyckie mini pączusie z mango i nutą kokosa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Azjatyckie mini pączusie z mango i nutą kokosa

Moja wersja orientalnych pączków...