Sałatka makaronowa z marynowanymi karczochami

2 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Do słoiczka marynowanych serc karczochów (lekko kwaśne w zalewie z oliwy, czosnku i chili) dodałam makaron orzo, czarne oliwki, rukolę, oregano ... ponieważ to produkty specyficzne dla rejonu Morza Śródziemnego, a stamtąd pochodzą karczochy.

Sałatka jest przyjemna w smaku, żaden ze składników nie dominuje.

Sałatkę można podać na lunch, kolację lub dodatek do mięsnych dań grillowych.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl. ugotowanego makaronu orzo
    1/3 łyżeczki kurkumy (do zabarwienia makaronu podczas gotowania)
    1 szkl. pokrojonych, marynowanych serc karczochów
    1/3 szkl. pokrojonych czarnych oliwek
    1/2 cukinii
    garść rukoli
    2 łyżeczki suszonego oregano
    1/4 łyżeczki chili w proszku
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka makaronowa z marynowanymi karczochami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować z kurkumą (która zabarwi go na żółty kolor). Przecedzić na sicie i pozostawić do wystudzenia.
    Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, posolić. Wystudzić.
    Przełożyć makaron do miski, dodać pokrojone karczochy, czarne oliwki, podsmażoną cukinię, suszone oregano, chili.
    Wymieszać sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodać do sałatki, wymieszać.
    Przyprawić sałatkę solą i pieprzem.
    Nastepnie dodać rukolę i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karczochy Makaron Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować