Czeski rogaliki

0 (0 ocen)

  • 16 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Fantastycznie chrupiące czeskie rogaliki. Rogaliki najczęściej kojarzą się ze słodkim smakiem, te jednak takie nie są. Doskonale nadają się do posmarowania konfiturą, ale zdecydowanie najlepiej smakują z wytrawnym twarożkiem smakowym.

  • 16 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową)
    300 ml mleka
    25 g masła
    10 g soli
    6 g drożdży
    1 żółtko jaja
    1 jajko
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Czeski rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin.
    Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części.
    Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut.
    Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki (tutaj zobaczysz jak to zrobić, krok po kroku). Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut.
    Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować