Czeski rogaliki

  • wyświetlono: 176 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Fantastycznie chrupiące czeskie rogaliki. Rogaliki najczęściej kojarzą się ze słodkim smakiem, te jednak takie nie są. Doskonale nadają się do posmarowania konfiturą, ale zdecydowanie najlepiej smakują z wytrawnym twarożkiem smakowym.

palinos
  • 16 porcje
  • 960min
  • Średni

Składniki

500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową)
300 ml mleka
25 g masła
10 g soli
6 g drożdży
1 żółtko jaja
1 jajko
sezam do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Czeski rogaliki

  • 1. Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin.
    Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części.
    Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut.
    Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki (tutaj zobaczysz jak to zrobić, krok po kroku). Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut.
    Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rogalikipieczywo
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszne rogaliki

Dodane przez: Kajtolini

Rogaliki śniadaniowe

Pyszne domowe rogaliki na śniadanie....

Rogaliki z dynią

Dodane przez: szafagra

Rogaliki dyniowe

Przepis wymyśliłam sama. Wyhodowałam...

Rogaliki z grzybami

Dodane przez: Cukiereczek

Rogaliki z grzybami

Zamiast kanapki do szkoły bądź...

Rogaliki listkowe z ziarnami

Dodane przez: dorota w

Rogaliki listkowe z ziarnami

Przepyszne, miękkie, rogaliki z...

Śniadaniowe rogaliki mleczno-maślane

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Śniadaniowe rogaliki mleczno-maślane

Nikogo nie trzeba przekonywać,...

Rogaliki drożdżowe z makiem

Dodane przez: viola88

Rogaliki drożdżowe z makiem

Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie...