Kotlety ze świeżych grzybów

4.51 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 6 osób
  • Średni

Kotlety ze świeżych grzybów są czymś pośrednim między kotletami z mięsa, a kotletami warzywnymi.
W smaku są trochę mięsne, ponieważ grzyby mają mnóstwo smaku umami, czyli tzw. smaku mięsnego. Dlatego przypadną do gustu zagorzałym mięsożercom, którzy nie tkną kotletów jarskich.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych grzybów leśnych
    1 szkl. ugotowanego ryżu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub tymianku
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
    sól, pieprz czarny do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić z piasku, wypłukać w misce z dużą ilością wody i przekroić na pół, aby sprawdzić czy nie są robaczywe.
    Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i posolić (1/2 łyżki soli na 3 litry wody).
    Gdy woda z grzybami zagotuje się, gotować jeszcze 2 minuty na niewielkim ogniu.
    Przecedzić grzyby i pozostawić na sicie, aż woda dobrze odcieknie.
    Posiekać grzyby. Ja to robię wykładając grzyby na deskę do krojenia i siekam nożem na drobne kawałki.
    Na patelni rozgrzać ½ łyżki oleju i dodać posiekane grzyby. Teraz grzyby powinny odparować część wody, więc należy często mieszać. Podgrzewać grzyby na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
    Następnie przełożyć grzyby do miski i dodać ugotowany ryż, dokładnie wymieszać.
    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek, rozmaryn i kolendrę.
    Cebulę przełożyć do miski z grzybami, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
    Gdy masa będzie już chłodna, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Dodać jajko i bułkę tartą.
    Po wymieszaniu pozostawić masę na 15 minut do zgęstnienia.
    Zwilżyć dłonie wodą i formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować