Kiszone rydze

4.32 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kiszenie to najzdrowszy sposób na przetworzenie rydzów. Kiszone rydze mogą być smaczną przystawką oraz na ich bazie, gotuje się wyśmienity żur na Święta . Ukiszenie rydzów nie jest trudne, jednak trzeba zadbać o kilka szczegółów, aby proces przebiegał bez problemów.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg rydzów
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    8 liści laurowych
    20 ziaren ziela angielskiego
    sól kamienna
    cukier
Wystaw ocenę:

4.32 (218 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszone rydze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszone rydze 1. Oczyścić rydze i wypłukać w zimnej wodzie.
    W garnku zagotować 4 litry wody i dodać 3 łyżeczki soli. Grzyby obgotować 3-4 minuty.
    Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na sicie.
    Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plastry.
    Na dnie glinianego naczynia (takiego do kiszenia) lub słoja, ułożyć cienką warstwę cebuli. Dodać liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i kilka plasterków czosnku.
    Na cebuli ułożyć warstwę grzybów, blaszkami do góry.
    Rydze posypać 1-2 szczyptami soli i niewielką szczyptą cukru.
    Następnie układać warstwami na przemian cebulę i grzyby.
    Jako ostatnią warstwę ułożyć cebulę. Na wierzchu kiszonki położyć talerzyk i docisnąć np. kamieniem.
    Kiszonkę pozostawić w ciepłym miejscu i po 24 godzinach sprawdzić, czy grzyby puściły sok.
    Jeśli wokół talerzyka nie zebrał się sok, to należy dolać solankę do kiszonki.
    Solankę sporządzić z 1 l wody i 1 łyżki soli i dolać tyle, aby zakryć brzegi talerzyka.
    Rydze powinny się kisić ok. 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, przenieść kiszonkę w chłodne miejsce (piwnica, lodówka). W takich warunkach przechowywać do 3 miesięcy.
    Aby mieć pewność, że ukiszone grzyby przetrwają w dobrym stanie, można je przełożyć do słoików i zapasteryzować przez 10 minut.

Porady

Wszystkie akcesoria do kiszenia grzybów powinny być wcześniej wyparzone wrzątkiem. Kiszenie przebiega w warunkach beztlenowych dlatego grzyby przez cały czas powinny być przykryte płynem. Kiszonkę należy przykryć talerzykiem i mocno docisnąć np. ciężkim kamieniem. Brzegi talerzyka powinny być zanurzone w płynie. Jeśli kiszonka nie wytworzy wystarczająco dużo płynu należy uzupełnić go solanką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować