Szynka z kurczaka z oliwkami, to pyszna i zdrowa wędlina domowa. Zrobienie domowej szyneczki jest banalnie proste, a efekt wyśmienity. Warunkiem jest posiadanie szynkowaru
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka zagrodowego
15 czarnych oliwek bez pestek
9 g soli
3 g cukru
1/2 łyżeczki żelatyny
szczypta czosnku granulowanego
4 łyżki gorącej wody
Szynka z kurczaka z oliwkami z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mięsa pokroić w małą kostkę. Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem.
Żelatynę, sól i cukier wymieszać z gorącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Całe mięso wymieszać na marynatą i czosnkiem granulowanym. Mięsną masę wyrabiać ok. 10 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Odłożyć mięso na 2 godziny do lodówki.
Następnie ułożyć warstwę mięsa w szynkowarze, ułożyć na niej kilka oliwek i przykryć następną warstwą mięsa i znów ułożyć oliwki. Przykryć ostatnią warstwą mięsa. Każdą warstwę należy dokładnie docisnąć.
Zamknąć szynkowar i umieścić w garnku z wodą. Wody powinno być tyle aby masa mięsna znajdowała się o 1 cm niżej niż poziom wody.
Szynkę parzyć 1 godzinę w wodzie o temperaturze 80 stopni (może się wahać +/- 5 stopni).
Podczas parzenia należy kontrolować temperaturę wody za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru i utrzymywać ją w zalecanym przedziale.
Po uparzeniu, należy odlać nadmiar wody z szynkowaru, przez otwory cedzące i pozostawić szynkę w szynkowarze do wystudzenia.
Następnie otworzyć szynkowar, wyjąć szynkę. Jeśli wyjęcie szynki będzie trudne, należy ścianki szynkowaru polać gorącą wodą.
Szynkę przechowywać w lodówce do 3 dni.
Komentarze