Roladę z piersi indyka można podać na ciepło z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Również dobrze smakuje na zimno, jako dodatek do sałaty lub z kromką chleba.
Składniki:
filet z piersi indyka
120 g sera feta
10 suszonych pomidorów
kilka gałązek świeżej bazylii
kilka plastrów szynki parmeńskiej
zielona czubrica lub sól
pieprz czarny mielony
oliwa z oliwek
Rolada z indyka z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka rozkroić na pół (nie przecinać do końca), przykryć grubą folią i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Mięso oprószyć pieprzem z obu stron, wewnętrzną część rolady posypać czubricą lub solą. Soli użyć w niewielkiej ilości, bo feta i szynka są bardzo słone.
Na połowie płata mięsa ułożyć pokruszoną fetę, suszone pomidory i liście bazylii.
Zrolować filet, rozpoczynając od części z nadzieniem, tak aby było w samym środku.
Owinąć roladę szynką parmeńską i posmarować oliwą.
Roladę piec bez przykrycia 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następne 30 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli szynka zacznie się zbyt mocno przypiekać, nakryć roladę folią aluminiową.
Po zakończeniu pieczenia pozostawić jeszcze kilka minut w piekarniku, aby mięso ,,odpoczęło".
Komentarze