Pieczone piersi kurczaka w boczku ze szparagami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet pokroić na pół, każdy kawałek przekroić jeszcze na pół, aby były cieńsze.
Natrzeć mięso solą, pieprzem i suszonymi ziołami, owinąć plastrami boczku.
Ułożyć mięso w brytfance do pieczenia, na każdym kawałku ułożyć gałązki tymianku.
Na blachę wlać pół szklanki gorącej wody.
Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez ok. 25 minut.
W czasie gdy mięso jest w piekarniku, przygotować szparagi.
Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki. 2-3 szparagi owinąć plastrami boczku.
Po 15 minutach pieczenia mięsa ułożyć szparagi obok piersi kurczaka, dodać gałązki tymianku na wierzch boczku. Piec 10-15 minut aż szparagi będą miękkie.
Komentarze