Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia

5 (1 ocen)

  • 72 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Gravlax z koperkiem, to klasyka kuchni skandynawskiej. Gravlax możesz podać na kilka sposobów. Pokrojony w cieniutkie plastry lub w posiekany formie tatara. Przystawkę podaje się tradycyjnie z ciemnym chlebem (żytnim) z dodatkiem masła i sosem musztardowo-koperkowym.
Gravlax to przystawka, która smakuje wszystkim (jedzącym mięso). Jak przystało na danie ze Skandynawii jest proste i pożywne. Przygotowanie jest nieskomplikowane, ale czas oczekiwania na gotowe danie to 1-3 dni.

  • 72 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • filet z łososia ze skórą (użyłam 50 dkg łososia)
    duży pęczek koperku
    sól i cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki soli himalajskiej : 1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gravlax z koperkiem. przystawka z marynowanego łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia oczyścić i usunąć ości.
    Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów.
    Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli, cukru i pieprzu.
    Następnie obsypać z góry posiekanym koperkiem.
    Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).
    Tak przygotowaną rybę ułożyć na płasko w naczyniu, przykryć szczelnie folią. Wstawić do lodówki na *24 do 48 godzin.
    Po marynowaniu oczyścić rybę z marynaty za pomocą ręcznika papierowego.
    Aby smak koperku był świeży i intensywny, posypać rybę kilkoma łyżkami posiekanego koperku.
    Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba odkroić go od skóry i kroić na plastry.
    Gravlax podawać z pieczywem, skropiony sokiem z cytryny lub sosem musztardowo-koperkowym.

Porady

Jeśli gravlax ma powstać ekspresowo to można go podawać po 3 godzinach marynowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować