Kopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane. Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom.
Kopytka z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odcedzić i ugnieść na gładką masę tłuczkiem lub praską do ziemniaków.
Masę ziemniaczaną pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie dodać jajka, sól i połowę mąki - zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto klei się do dłoni dodać więcej mąki.
Z ciasta formować wałeczki 2 cm szerokości, lekko spłaszczyć i pokroić na niewielkie kopytka.
Kopytka gotować partiami w osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody. Gotować na niewielkim ogniu.
Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na talerz, dodać sos pomidorowy i posypać utartym serem.
Przygotowanie sosu pomidorowego
Pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić pomidory na niewielkie kawałki. Jeśli używasz pomidorów z puszki też je drobno pokrój.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie aż się zeszkli, dodać pokrojony czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
Następnie dodać pokrojone pomidory, dużą szczyptę soli, cukier i suszone oregano. Dusić pomidory na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, aż rozpadną się niemal zupełnie.
Zmiksować sos na gładko, podgrzać i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Jeśli sos będzie za mało gęsty, pogotować jeszcze kilka minut.
Komentarze