Dressing do sałaty, francuski i włoski

0 (0 ocen)

  • 4 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sos do sałaty, to podstawa pysznej sałatki. Wybierz jeden z sosów: francuski lub włoski, dodaj kilka garści różnych listków i danie gotowe. Włoski jest kwaśno-słodki, a francuski nieco ostrzejszy za sprawą musztardy i czosnku.
Do przygotowania sałaty użyłam: roszponki, rukoli, szczawiu czerwonego, szpinaku baby, natki pietruszki i kolendry.

  • 4 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos FRANCUSKI - Składniki:

    1 łyżeczka musztardy francuskiej
    1 mały ząbek czosnku
    2 łyżki octu jabłkowego lub białego octu winnego
    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    szczypta cukru
    1/3 łyżeczki soli himalajskiej
    1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

    Sos WŁOSKI - Składniki:
    2 łyżki octu balsamicznego
    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    1/3 łyżeczki soli himalajskiej
    1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dressing

Dressing do sałaty, francuski i włoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos FRANCUSKI - Przygotowanie:

    Obrać i drobno posiekać ząbek czosnku.
    Do słoika dodać czosnek, sól, cukier, pieprz, ocet jabłkowy, musztardę, oliwę.
    Zakręcić słoik, mocno nim potrząsać do momentu aż cukier i sól rozpuszczą się.
    Skropić sosem liście sałaty, delikatnie wymieszać.

    Sos WŁOSKI - Przygotowanie:
    Do słoika dodać sól, pieprz, ocet balsamiczny, oliwę.
    Zakręcić słoik, mocno nim potrząsać do momentu aż sól się rozpuści.
    Skropić sosem liście sałaty, delikatnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwa z oliwek Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować