REKLAMA

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

wyświetlono: 33123 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie.
Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem.

opublikowany: 13.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości)
    8 borowików
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    100 ml śmietanki 30 %
    1 szkl. mocnego bulionu
    1 łyżka oleju do smażenia
    koperek do podania
    sól, pieprz czarny do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu ston na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz.
    Dodać na patelnię olej, a następnie pokrojoną w piórka cebulę.
    Zeszklić cebulę i dodać pokrojony czosnek, smażyć krótko.
    Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone borowiki, smażyć 2 minuty.
    Dodać polędwiczki i ciepły bulion, gotować ok. 5 minut.
    Następnie dodać śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, zagotować.
    Polędwiczki serwować posypane koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE