Makaron z młodym bobem i bekonem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Danie robi się dosyć szybko, chociaż trochę pracochłonne jest obieranie bobu.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka suchego makaronu (u mnie świderki orkiszowe)
    250 g młodego bobu
    5 plastrów wędzonego bekonu lub wędzonego boczku
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżki oliwy z oliwek
    kilka gałązek natki pietruszki
    1/2 łyżeczki płatków chilli (jeśli lubicie)
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron z młodym bobem i bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
    Bób ugotować w mocno osolonej wodzie, odcedzić i obrać ze skórek.
    Bekon pokroić na paseczki, podsmażyć na patelni, aż mocno się zrumieni.
    Dodać oliwę z oliwek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażyć chwilę, aż czosnek zacznie pięknie pachnieć.
    Dodać makaron i obrany bób, płatki chilli (ewentualnie, jeśli lubisz ostre jedzenie) wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutę. Przyprawić solą.
    Przed podaniem posypać danie pokrojoną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować