Chłodnik buraczkowy

  • wyświetlono: 156 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chłodnik, to najlepsza zupa na upały. Chłodzi, zaspokaja głód i co ważne jest niskokaloryczny. Ważne jest, aby rzodkiewki i ogórki dodać do chłodnika tuż przed podaniem, aby były chrupiące i jędrne. Chłodnikowi buraczkowemu smak nadają: buraczki, koperek i czosnek, dlatego muszą się znaleźć w zupie zanim odstawimy ją do lodówki do schłodzenia.

palinos
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1 litr maślanki naturalnej
1 szkl. tartych buraków (użyłam 2 sporych buraków)
1 ząbek czosnku
1/4 szkl. siekanego koperku
1 płaska łyżeczka soli
1 duża szczypta cukru
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

do przybrania chłodnika:

8 rzodkiewek
4 ogórki gruntowe
szczypiorek i koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Chłodnik buraczkowy

  • 1. Buraki ugotować w skórkach. Wystudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno.
    Wymieszać maślankę, utarte buraczki, posiekany koperek, czosnek, sól, pieprz ziołowy i cukier.
    Wstawić chłodnik do lodówki na minimum 1/2 godziny, aby smaki się wymieszały a zupa schłodziła.
    Przed podaniem dodać do chłodnika po 2 rzodkiewki i 1 ogórka - pokrojone w kosteczkę i trochę siekanego koperku i szczypiorku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chłodnik

Komentarze

Podobne przepisy

image-1r588gn

Dodane przez: mamajagody_2010

Chłodnik

Najsmaczniejszy z młodymi ziemniakami,...

Chłodnik

Dodane przez: Beata07

Chłodnik

zimny, słodko-kwaśny chłodnik z...

Chłodnik

Dodane przez: magmir81

Chłodnik

Kefir, śmietana, rzodkiewka, ogórek,...

Chłodnik ogórkowy

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Chłodnik ogórkowy

Kiedy zaczyna być naprawdę gorąco,...

Zupa buraczkowa

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Zupa buraczkowa

Miseczka zupy buraczkowej to miseczka...

image-27j5369

Dodane przez: nataliak

Chłodnik

Najlepszy na upalne dni.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE