Kotlety te przygotowuje się z mielonego / siekanego mięsa kurczaka. Używa się piersi, udek lub chudych okrawków z kurczaka, obowiązkowo bez skóry i ewentulnie z dodaje mielonej cielęciny.
Składniki:
500 g mięsa z kurczaka (pierś, udka) - użyłam 5 udek bez skóry i kości
2 jajka eko
1/2 szklanki płatków jaglanych (może być bułka tarta) lub czerstwa kajzerka
kilka gałązek koperku
1 mała dymka ze szczypiorkiem
sól, pieprz do smaku
olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
bułka tarta do panierowania kotletów
Kotlety à la pożarski (kotlety pożarskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, koperek i dymkę zmielić w maszynce do mięsa.
Do zmielonego mięsa dodać jajka, płatki jaglane, doprawić solą i pieprzem.
Masę mięsną odstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby płatki spęczniały. Dzięki temu formowanie kotletów będzie łatwiejsze.
Kotlety formować mokrymi dłońmi i panierować w bułce tartej.
Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, następnie dopiekać w piekarniku przez 10 minut w temp. 200 stopni.
Komentarze