Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie)

4.5 (154 ocen)

Kotlety te przygotowuje się z mielonego / siekanego mięsa kurczaka. Używa się piersi, udek lub chudych okrawków z kurczaka, obowiązkowo bez skóry i ewentulnie z dodaje mielonej cielęciny.

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka (pierś, udka) - użyłam 5 udek bez skóry i kości
    2 jajka eko
    1/2 szklanki płatków jaglanych (może być bułka tarta) lub czerstwa kajzerka
    kilka gałązek koperku
    1 mała dymka ze szczypiorkiem
    sól, pieprz do smaku
    olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
    bułka tarta do panierowania kotletów
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety à la pożarski (kotlety pożarskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, koperek i dymkę zmielić w maszynce do mięsa.
    Do zmielonego mięsa dodać jajka, płatki jaglane, doprawić solą i pieprzem.
    Masę mięsną odstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby płatki spęczniały. Dzięki temu formowanie kotletów będzie łatwiejsze.
    Kotlety formować mokrymi dłońmi i panierować w bułce tartej.
    Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, następnie dopiekać w piekarniku przez 10 minut w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować