Sałatka z kapusty i papryki jest kolejną propozycją na przygotowanie smacznych i tanich przetworów na zimę. Sałatka może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na dwa 1-litrowe słoiki:
1 główka kapusty średniej wielkości (2 kg kapusty)
2 czerwone, 2 zielone papryki (0,7 kg papryki)
2 marchewki
2 cebule
1 łyżeczka soli
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. octu spirytusowego (10%)
Sałatka słodko-kwaśna z kapusty i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, powinna być pokrojona na cieniutkie paseczki, jak do kiszenia.
Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Cebule pokroić na półplasterki. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozdrobnione warzywa umieścić w garnku ustawionym na niewielkim ogniu.
Dodać sól, cukier, ocet i dokładnie wymieszać, zagotować sałatkę.
Gotować sałatkę ok. 20 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Składniki sałatki powinny zmięknąć podczas gotowania, ale pozostać al dente.
Następnie przełożyć gorącą sałatkę do wyparzonych słoików i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystudzenia.
Komentarze