Śledzie po szwedzku

4.5 (166 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Śledzie po szwedzku, to bardzo przyjemna wersja marynowanych śledzi, ponieważ są bardzo aromatyczne i nie są zbyt kwaśne. Delikatna w smaku cebulka i korzenne przyprawy nadają śledziom niezbyt intensywny smak. Doskonale smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub pasują jako zakąska do schłodzonej wódki.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g solonych płatów śledziowych
    4 szalotki
    1/4 l wody
    1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
    1/8 l octu z jabłek
    5 liści laurowych
    10 jagód jałowca
    po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    5 goździków
    1/3 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie wymienić wodę 1 lub 2 razy.
    Osuszyć śledzie na sicie i pokroić na prostokąty.
    Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki.
    Herbatę zalać wrzątkiem, parzyć 5 minut.
    Następnie do esencji herbacianej, dodać goździki, liście laurowe, jałowiec, pieprz i pozostawić do wystudzenia, następnie dodać ocet.
    Kawałki śledzi i szalotkę ułożyć w słoiku i zalać marynatą wraz z przyprawami. Śledzie powinny być całkowicie przykryte marynatą.
    Na wierzch wlać olej i odstawić do lodówki na minimum 1 dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować