Bardzo smaczna nalewka, kwaskowa, słodka i lekko cierpka na finiszu.
200 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
1 kg świeżych owoców żurawiny lub mrożonych
0,5 kg cukru
1,5 l spirytusu nalewkowego* (60-70 %)
1 laska wanilii
* jeśli masz spirytus 95%, to wymieszaj 680 ml spirytusu z 320 ml zimnej wody i tak otrzymasz 1 l spirytusu 65%.
Żurawinówka. nalewka z żurawiny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę umyć na sicie pod bieżącą wodą, odcedzić, przebrać (usunąć zapleśniałe owoce).
Gdy owoce będą suche, przełożyć je do pojemnika i zamorozić na 3 doby.
Po tym czasie, wyjąć żurawinę z zamrażalnika i rozmrozić.
Jeśli używasz mrożonej żurawiny, etap mrożenia oczywiście pomijasz.
Umieścić żurawinę w blenderze i zmielić lub rozdrobnić mikserem ręcznym.
Rozdrobnioną żurawinę przełożyć do słoja (pojemność min. 3l), dodać spirytus. Słój umieścić w ciepłym i ciemnym miejscu np. szafce kuchennej, pozostawić na 2-3 tygodnie. Poruszać słój z nalewem co 2 dni, aby przemieszać składniki nalewki.
Po 2 tygodniach przelać nalew przez sito nalewkowe lub sito o bardzo drobnych oczkach wyłożone gazą. Nalew (alkohol) przelać do butelek, odstawić.
Masę owocową ponownie umieścić w słoju, dodać cukier. Słój z żurawiną odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsać nim aby cukier rozpuścił się.
Po tym czasie, gdy z rozpuszczonego cukru powstał syrop, przecedzić żurawinę przez gazę złożoną kilkakrotnie lub sito nalewkowe (owoce mocno odcisnąć).
Syrop dolać do nalewu spirytusowego, wymieszać.
Słój z nalewką wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, powinna dojrzewać minimum 3 miesiące.
Następnie przelać nalewkę do butelek, ostrożnie, tak aby nieporuszyć osadu z dna słoja.
Komentarze