Kluski ziemniaczane z grzybami.

  • wyświetlono: 2084 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Ciasto na te kluski jest bardzo miękki a farsz aromatyczny, mocno grzybowy.To bardzo sycące danie, wystarczy na jednodaniowy obiad.

palinos

Składniki

Składniki ciasta na kluski:

1,5 kg ugotowanych ziemniaków (u mnie Irga)
2 jajka eko
ok. 2,5 szkl. skrobi ziemniaczanej
0,5 szkl. mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli

Składniki farszu:

1 kg grzybów leśnych (u mnie: kurki, podgrzybki, prawdziwki)
2 średnie cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 czubate łyżki siekanego koperku
sól, pieprz do smaku

Okrasa:

1 średnia cebula
1-2 łyżki oleju
1-2 szczypty soli
szczypta suszonego majeranku

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski ziemniaczane z grzybami.

  • Kluski ziemniaczane z grzybami1. Przygotowanie farszu:
    Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, aby na grzybach nie pozostał piasek.
    Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę.
    Na rozgrzaną patelnię dodać olej, masło i przesmażyć na nich grzyby i cebulę. Posolić i smażyć (na małym ogniu) do zmięknięcia grzybów i cebuli. Jeśli podczas smażenia grzyby zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody.
    Przyprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
    Wystudzić usmażone grzyby przd nałożeniem na ciasto.

    Przygotowanie ciasta na kluski:
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia.
    Następnie ziemniaki połączyć w misce razem z jajkami, mąka ziemniaczaną, mąką pszenną, solą. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej.
    Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki.
    Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu.
    Formować podłużne, lekko spłaszczone kluski.
    Gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu, 5 minuty od wypłynięcia.
    Przygotować okrasę, smażąc na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Podczas smażenia posolić cebulę i gdy się zrumieni dodać suszony majeranek.
    Kluski podawać ze zrumienioną cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakluskigrzybypyzypotrawy regionalne

Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach

Dodane przez: Dalia84

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane podane w towarzystwie...

Kluski ziemniaczane z fetą

Dodane przez: anik9

Kluski ziemniaczane z fetą

Czasem warto coś zmienić w klasycznym...

kacapoły

Dodane przez: Bo-Bożena

Kacapoły czyli kluski ziemniaczane

Kacapoły to regionalne danie moich...

image-1iooks6

Dodane przez: LenaGotuje

Kluski ziemniaczane

Najlepiej smakują z gęstymi, zawiesistymi...

Kluski ziemniaczane inaczej żelazne

Dodane przez: teresa-kr

Kluski ziemniaczane inaczej żelazne

Potrawa regionalna z Pomorza ,kluski...

Kluski drożdżowo-ziemniacznane z warzywami i jajkiem

Dodane przez: agatab

Kluski drożdżowo-ziemniaczane z warzywami...

Robienie tych klusek było dla mnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE