Sałata z dressingiem cytrynowym

4.49 (165 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mieszanka różnych sałat jest bardzo dobrym dodatkiem do dań obiadowych i może być bazą sałatek. Wybierając sałaty zwracam uwagę, aby były chrupkie, miękkie, łagodne, ostre, różnokolorowe. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch lub kolację.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej



    Dressing cytrynowy:

    sok wyciśnięty z 1 cytryny

    6 łyżek oliwy z oliwek

    1 mały ząbek czosnku

    1 łyżeczka musztardy francuskiej

    1 łyżeczka miodu

    duża szczypta soli morskiej

    szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dressing

Sałata z dressingiem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na dużym talerzu.

    Czosnek obrać i drobno posiekać. Do niewielkiego słoiczka przełożyć wszystkie składniki dressingu.

    Zamknąć słoik i potrząsać do uzyskania jednolitego sosu.

    Polać liście sałaty dressingiem.

Porady

Moim zdaniem w sałatach najważniejszym składnikiem jest dressing. To on decyduje o smaku i zachęca do jedzenia sałaty. Dzięki niemu bez przymusu jadamy te zdrowe listki. Przygotuj dressing w słoiczku, użyj tylko trochę, a resztę możesz przechować w lodówce i użyć do następnej sałaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować