REKLAMA

Peperonata

wyświetlono: 114 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Jesień do najlepszy moment na zrobienie włoskiej peperonaty. W sezonie na paprykę, jest ona najsmaczniejsza, najbardziej aromatyczna.

Do zrobienia peperonaty użyj papryk w różnych kolorach, danie będzie cieszyć oczy, a i zyska na smaku.

Peperonatę najlepiej podać na grzankach z chleba, tak robią Włosi. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, omletów czy ryżu

opublikowany: 21.05.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 5 papryk (u mnie czerwona, zielona i żółta)
    1-2 ząbki czosnku
    1 duży, mięsisty pomidor
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka kaparów
    sól, pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 i włączyć funkcję grill.
    Piec papryki, aż ich skórka będzie czarna, następnie obrócić i piec aż uzyskasz taki sam efekt. Czas pieczenia to ok. 40 minut.
    Gorące papryki przełożyć do naczynia ze szczelnym przykryciem. Pozostawić papryki do ostygnięcia. Ten etap przygotowań jest niezbędny, dzięki niemu bez trudu uda się zdjąć skórkę z papryk.
    Gdy papryki wystygną, przekroić je na pół, wyjąć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Następnie pokroić na paski.
    Na patelni rozgrzać oliwę i dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki, podsmażyć aż zacznie pachnieć. Następnie dodać cząstki pomidora, obranego ze skórki i bez nasion.
    Smażyć do czasu, aż z pomidora wytworzy się gęsty sos. Dodać papryki, kapary, smażyć jeszcze 2 minuty.
    Peperonatę oprószyć solą i pieprzem. Podawać z pieczywem na ciepło lub zimno.

Porady

Jeśli zrobisz większą ilość peperonaty przechowuj ją w słoiku zalaną oliwą z oliwek, można ją przechowywać w lodówce do kilku tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magdabask90

Zapiekane cukinie z farszem

Smaczne, tanie, idealne! Doskonale nadają się na spotkanie ze znajomymi. Świetnie smakują.

kategoria: Curry Przystawki opublikowany: 11.07.2018 | wyświetlono: 760 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE